20 Νοε 2014

Ηχηρό όχι στα νέα διόδια σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο από Περιφέρεια και Δήμους

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣΓραφείο  ΑντιπεριφερειάρχηΔ/νση : 17ο χλμ. Λ. ΜαραθώνοςΠαλλήνη,  Τ.Κ. : 15351Τηλ.: 213 200 5122-23-24Fax: 213 200 5105
Παλλήνη,   20-11-2014
Ηχηρό όχι στα στα νέα διόδια σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο
από Περιφέρεια και Δήμους

Τη σφοδρή αντίθεση τους στην τοποθέτηση πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Άγιο Στέφανο που δρομολογεί το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους εργολάβους εξέφρασαν από κοινού Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι και κινήματα πολιτών της Βορειοανατολικής Αττικής.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο Διονύσου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, και Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι, Ανατολικής Αττικής, Ιωάννα Στεργίου, και Βόρειου Τομέα, Γιώργος Μπαλάφας, καθώς και οι Δήμαρχοι Διονύσου, Διονύσης Ζαμάνης, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, και Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, και η δημοτική σύμβουλος Ωρωπού Γιάννα Λιόντου συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούν την απομάκρυνση όλων των διοδίων από την Αττική. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο κ. Χρήστος Παναγής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής φορέων και κατοίκων της Β.Α. Αττικής.


Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν σημαντικά επιχειρήματα που καθιστούν επιβεβλημένη την κατάργηση των υφιστάμενων σταθμών διοδίων, όπως είναι η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται καθημερινά οι κάτοικοι των παραπάνω δήμων και της ΒΑ Αττικής γενικότερα, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου που εργάζονται στις περιοχές αυτές και χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για τη μετακίνησή τους, καθώς και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται σε παράδρομους της εθνικής οδού που προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία σε όσους αναγκάζονται να τους χρησιμοποιούν και παράλληλα τους εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο.

Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από την προγραμματισμένη κατασκευή νέων σταθμών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο και γι’ αυτό οι δύο Αντιπεριφερειάρχες εξέφρασαν εκ προοιμίου την αρνητική διάθεση της Περιφερειακής διοίκησης σε οποιεσδήποτε εργασίες κατασκευής νέων σταθμών.

Για τους παραπάνω λόγους στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
  1. να συσταθεί Παναττική Συντονιστική Επιτροπή αγώνα για να φύγουν τα διόδια από την Αττική που θα αποτελείται από εκπροσώπους των δήμων, της Περιφέρειας και της επιτροπής αγώνα των κατοίκων.
  2. να παραβρεθούν οι εκπρόσωποι των δήμων και των κατοίκων στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου θα συζητηθεί το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των νέων σταθμών διοδίων.
  3. να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις για την κατάργηση των πλευρικών διοδίων σε όλη την Αττική και την αποτροπή εγκατάστασης νέων σταθμών διοδίων σε άλλα σημεία του νομού.

Ακολουθεί το κείμενο που συνυπέγραψαν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.


ΩΣ ΕΔΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ!!!

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της βορειοανατολικής Αττικής δεν αντέχουν άλλο την παράλογη πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά στις μετακινήσεις τους.

Η κυκλοφορία μέσω της εθνικής οδού είναι η μόνη ασφαλής επιλογή ωστόσο λόγω του υψηλού κόστους των διοδίων, καθίσταται απολύτως απαγορευτική για όλους του πολίτες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία μέσω των ημιτελών και επικίνδυνων παράδρομων που σημαίνει καθημερινή υπερβολική ταλαιπωρία και έκθεση σε κίνδυνο των ανθρώπων που αναγκάζονται να τους χρησιμοποιούν.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σχεδιασμοί για νέους σταθμούς διοδίων  στο κόμβο της Βαρυμπόμπης και του Αγίου Στεφάνου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημαντικότατη αύξηση στην τοπική κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία μέσω των παραδρόμων, που παρουσιάζεται ως εναλλακτική δεν αποτελεί λύση καθώς:
  • Δεν ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις απαιτήσεις ασφαλείας
  • Δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση του αυξανόμενου κυκλοφοριακού φόρτου
  • Δεν λαμβάνονται υπόψη οι σαφέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων
  • Είναι πρακτικά αδύνατη η κατασκευή νέου ή η ουσιαστική βελτίωση του υπάρχοντος ημιτελούς δίκτυου παραδρόμων ώστε να εξυπηρετούνται με επάρκεια οι κυκλοφοριακές απαιτήσεις.

Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και σε αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Ωστόσο οι ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης επιτρέπουν στις εταιρίες να τοποθετούν διόδια μετωπικά και πλευρικά όπου θέλουν  δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις και καταστρέφοντας το περιβάλλον, καθώς και να αυξάνουν τις τιμές αδιαφορώντας για τη δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία,

Οι συμβάσεις παραχώρησης αγνοούν:
  • Την κυκλοφοριακή ασφυξία που θα προκληθεί στους άξονες Κηφισιάς, Θησέως, Μαραθώνος, Χελμού, Κρυονερίου, Τατοΐου και Χαριλάου Τρικούπη αλλά και τη σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας σε δευτερεύοντες οδούς με όλα τα επακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα.
  • Τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον
  • Την ζημιά από την υπέρμετρη κατανάλωση καυσίμου και από την καταπόνηση των κινητήρων των οχημάτων που θα κινούνται εκτός εθνικής οδού
  • Τον αποκλεισμό και τον οικονομικό στραγγαλισμό περιοχών που αποτελούν μόνιμη κατοικία αλλά και τόπο εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων
  • Την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, που θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν την εθνική οδό πληρώνοντας διόδια
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ.
Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ !

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Παναττικής Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα για να φύγουν τα διόδια από την Αττική.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα, την Περιφερειακή Αρχή, Δήμους, φορείς, κινήσεις, σωματεία, επαγγελματίες, μεταφορείς, πολίτες να συστρατευτούν μαζί μας για την κατάργηση των διοδίων από την Αττική.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι ποινικές και οικονομικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον πολιτών που συμμετέχουν στα κινήματα ενάντια στα διόδια.
Διεκδικούμε το αυτονόητο:
ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ


Πηγή:
http://sarwnikos.wordpress.com