16 Ιουν 2014

Αθώος ο Γκλέτσος για το σήκωμα της μπάρας στα διόδια Λαμίας-Λάρισας


Το επίμαχο επεισόδιο έλαβε χώρα στις αρχές Ιανουαρίου του 2011, όταν συνεργεία του Δήμου Στυλίδας, ακολουθώντας εντολές του τότε δημάρχου, έβγαλαν τις μπάρες στο 246ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λαμίας-Λάρισας για να δημιουργήσουν πρόσβαση εκτός διοδίων.

Αθώοι κρίθηκαν σήμερα Δευτέρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, ένας αντιδήμαρχος και πέντε εργαζόμενοι στον Δήμο, οι οποίοι το 2011 σήκωσαν τις μπάρες στην εθνική Λαμίας-Λάρισας, για να δημιουργήσουν πρόσβαση εκτός διοδίων.


Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αναβληθεί αρκετές φορές. Το ποινικό σκέλος άρχισε με μήνυση κατά αγνώστων που υπέβαλε η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου», η οποία διαχειρίζεται τον δρόμο. Οι εργαζόμενοι στον Δήμο αντιμετώπιζαν κατηγορίες για διακεκριμένη φθορά, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και για αυτοδικία, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος για ηθική αυτουργία στα συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι μάρτυρες που κατέθεσαν για λογαριασμό της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» δεν συνεισέφεραν στο δικαστήριο άμεση γνώση των περιστατικών, αλλά και ούτε έδειξαν διάθεση να στηρίξουν τις κατηγορίες απέναντι στους κατηγορουμένους. Αντίθετα, κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας από τους εκπροσώπους του Δήμου και ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές, ενώ έκαναν λόγο για συμβολική διαμαρτυρία, έτσι ώστε να κατασκευαστεί το παράπλευρο δίκτυο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Στερεάς κατέθεσαν ότι είχαν ειδοποιηθεί και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Τέλος, η εταιρεία, που υπέβαλε τη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά, δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή.

Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση όλων, εκτιμώντας ότι τα πραγματικά περιστατικά δεν οδηγούν σε καταδικαστική απόφαση.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας, αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Κ. Βερεκούκης, αν και ανέφερε ότι «στο ποινικό δίκαιο δεν υπάρχει η έννοια της συμβολικής κατάληψης», υπογράμμισε: «Από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε φθορά, δεν προκλήθηκε καμία ζημιά, όπως κατατέθηκε, και ως εκ τούτου προτείνω την απαλλαγή όλων».

Σχολίασε δε το γεγονός ότι εισπράττονται διόδια ακόμη και στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους από άλλους δρόμους. «Τα ιδιαίτερα θέματα και τα ιδιαίτερα προβλήματα χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης» σημείωσε κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του ο εισαγγελέας, τονίζοντας πως «είναι αδιανόητο οι πολίτες να πληρώνουν διόδια δυο και τρεις φορές την ημέρα, ή όσες απαιτούνται για να πάνε στα χωράφια τους». «Αυτό η εταιρεία έπρεπε να το προβλέψει» συμπλήρωσε ο κ. Βερεκούκης λίγο πριν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κ. Τοπαλνάκος ανακοινώσει την αθωωτική απόφαση.

«Τώρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα» σχολίασε ο Απόστολος Γκλέτσος λίγο μετά την έκδοση της απόφασης, αναφέροντας ότι «ήδη έχει κατασκευαστεί και η παρακαμπτήρια οδός».


Πηγή:
http://www.skai.gr/news/greece/article/260153/athoos-o-gletsos-gia-to-sikoma-tis-baras-sta-diodia-lamias-larisas/